Güne tepki yükselişiyle başlayan BIST-100 endeksi 102.934-105.332 arasında geniş bantta hareket ettiği günün ilk yarısını %0,37 düşüşle 103.896’dan kapattı. BIST Pazartesi günkü sert satışlar sonrası endeks S&P’nin not indirimine rağmen güne tepki alımlarıyla başladı. Ancak tepki alımlarının sınırlı kalması sonrası BIST’te satış baskısı güçlenerek devam etti. DXY Dolar endeksindeki güçlenme sonrası TL’deki değer kayıpları S&P kararı sonrası devam ediyor. Son iki ayda EM piyasalardan başlayan kademeli fon çıkışı, DXY endeksinin güçlenmesiyle güçlenerek devam edebilir. EM’lerden fon çıkışı devam ettikçe BIST’te de ara ara tepki alımları oluşsa da düşüş trendinin kısa ve orta vadede devam etmesi beklenmektedir. S&P not indirimi kararı sonrası hem CDS’lerde hem de Tahvil faizlerinde yükseliş oluştuğu görülüyor. Kararın ilk fiyatlamalarda etkisinin sınırlı kalması beklense de İsrail’in, İran’a yönelik tehditleriyle tekrar artan Jeopolitik riskler, seçim belirsizliğiyle birlikte bu kararın EM’lerden fon çıkışının yaşandığını bir dönemde gelmesi önümüzdeki dönemde piyasalar üzerinde ekstra negatif baskıya neden olabilir.
BIST’te satış baskısının devam etmesi beklenmekle birlikte kısa vadede petrol fiyatlarındaki gevşemenin devamı durumunda BIST EM içindeki negatif ayrışmasını durdurabilir.
Yurtdışında piyasaların gözü akşam yapılacak Fed faiz kararında olacak. Fed’in faizleri değiştirmesi beklenmezken, Haziran için faiz artırımına işaret etmesi bekleniyor. Bu yıl için toplamda dört faiz artışına işaret edecek bir sinyalin gelmesi TL varlıklar ve EMG’lerdeki satışları hızlandırabilir. İkinci yarıda yurtdışı piyasalardan da destek alarak BIST tepki alımlarıyla pozitif tarafa tekrara geçebilir. Ancak BIST’te gün içi yüksek volatilite ve dalgalanmanın devam etmesi beklenmektedir.
Düşüş kanalını da aşağı kıran endeks kısa vadede 200 GHO’nın geçtiği 109.300 altında kaldıkça tepki yükselişleri de olsa orta vadede düşüşünü 2016 dip seviyelerden başlayan yükseliş trendinin fibonaccii %38,2 düzeltme seviyesine denk gelen 101.000 seviyelerine kadar devam ettirmesi beklenmektedir. Teknik görünümdeki genel negatif eğilim tepki yükselişleri oluşsa da satış baskısı ve düşüş trendinin kısa vadede devam edeceğine işaret etmektedir. Ancak kısa vadeli göstergelerin aşırı satıma gelmesi nedeniyle kısa vadede
102.500 üzerinde tutundukça ilk etapta endeksin 105.500-105.700 aralığına doğru tepki yükselişi denemelerinin devamı etmesi beklenmektedir. Bu seviye üzerinde 107.500’ler hedef konumuna gelecektir. Gün içinde 102.000-102.500 aralığına gerileme tepki yükselişi için trade amaçlı alım, 105.500 ve üzerine yükselişler ise satış fırsatı olarak takip edilebilir.