Ana sayfa Piyasa Altın Altın ve Gümüş, 2018 Yılına Damga Vurabilir

Altın ve Gümüş, 2018 Yılına Damga Vurabilir

1559
0
PAYLAŞ

2018 yılının ilk çeyreğine geldiğimiz şu günlerde, değerli maden olarak bilinen en önemli iki varlık Altın ve Gümüş, gerçekleştirdikleri dönüşler ile yılın varlığı olabileceğine yönelik beklentileri gündeme taşımaktadır. Özellikle de bu süreçte Ons Altın, mevcut fiyatlama davranışı ile daha etkin bir görünüme sahip olsa da öncü olarak dikkate aldığımız Gümüş’e yönelik olası değişimler, bu süreçte takip edilmesi gerekilen en önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

2018 yılına ilişkin 3 faiz artışında herhangi bir değişim izlemeyen fakat noktasal tahminlerde 3 adet mi yoksa 4 adet mi faiz artışı olabilir konusunda üyelerin tam bir karar verememiş olması, Haziran ayındaki Fed toplantısına kadarki süreçte ABD ekonomisi için dikkate aldığımız önem derecesi yüksek verilerin Ons Altın ve Gümüş fiyatı üzerinde daha etkin bir görünüm oluşturabilmesine yani volatiliteyi artırabilmesine yönelik düşünceyi gündeme taşıyabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, her ne kadar Fed faiz konusunda istekli bir profil çizse de Trump’ın zayıf Dolar politikası ve bunu destekleyici aksiyonlarına devam ediyor olması, kıymetli madenin Fed’e rağmen olumlu görünümüne devam edebileceğine yönelik beklentileri güçlendiriyor. Bu sebeple de Fed ile birlikte Altın ve Gümüş gibi varlıklardaki olası geri çekilmeler, “trend is your friend” sloganı sebebiyle trend fırsatı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Altın fiyatını bu aşamada değerlendirdiğimizde, 2015 Aralık tarihinde başladığı ve her yılın aralık ayında gerçekleştirdiği dip çalışması ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve yukarı yönlü çıkışlarda daha istekli bir profil oluşturmaya imkan sağlayan bir istatistik yol izlenmektedir. Yukarı yönlü çıkışlarda Altın fiyatının 2018 yılına damga vurabilmesi için, 2016 – 2017 yılı zirvelerinden ve 2015 – 2016 – 2017 yılı diplerinden çizilen kanalın güncel üst noktası 1361 seviyesi üzerindeki kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla pozitif beklenti teyit kazanmak isteyebilir. Bu tür bir teyit ile orta – uzun dönemli olarak 1385 – 1435 gibi rakamlar telaffuz edilebilir. Aksi takdirde yani Altın fiyatının 1361 dolar seviyesinde baskı görmesi durumunda ise trend içi tepkiler tekrar dikkat çekebilir ki bu aşamada ana pozitif görünümü destekleyen 21 Aylık üssel & 23 aylık düzeltilmiş hareketli ortalamalar ( 1269 – 1275 bölgesi) öncesindeki ilk tepki seviyesi, psikolojik 1300 dolar olarak kaydedilmiştir.
Bu tarz bir geri çekilme izlense dahi Altın fiyatına yönelik 2018 yılı beklentinin 21 Aylık üssel & 23 aylık düzeltilmiş hareketli ortalamalar (1269 – 1275 bölgesi) üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır.

Altın sonrasında Gümüşe yönelik beklentilere geçelim… 2003 Nisan tarihinden beri 377 aylık üssel hareketli ortalama üzerinde kalma çabası, uzun vadeli olarak kıymetli madene yönelik beklentilerin pozitif tarafta kalmasına ya da olası dip noktası tahmini yapabilmek adına önemli bir göstergedir. En son 2015 yılı Aralık ayıda test edilen ilgili ortalama sonrasında gerçekleştirilen toparlanma, Gümüş fiyatına yönelik uzun vadeli pozitif beklentinin devam edebilmesine imkan sağlamaktadır. Ayrıca Altın fiyatına yönelik öncü bir gösterge olması sebebiyle de 2018 yılına ilişkin beklentiler içerisinde bu aşamada büyük önem taşımaktadır.

Gümüş, Altın için öncü bir gösterge olmakla birlikte özellikle bu iki varlık ile ilgilenen traderlar, yardımcı kaynak olarak Altın – Gümüş rasyosunu inceler. 1971 yılından itibaren bu rasyoyu dikkate aldığımızda, 31 Aralık 1979 tarihinde 15,90 seviyesi ile dip, 30 Eylül 1992 seviyesinde ise 92,93 ile tepe seviyesine ulaşmıştır. Son yıllarda gerçekleşen yukarı yönlü çıkışlar, 92,93 zirvesine yaklaşma düşüncesini güçlendirmektedir. Bu düşünce de Altın’ın Gümüş’e karşı daha popüler bir varlık ve daha güçlü fiyatlama akışı oluşturabilmesine destek sağlayabilir. An itibariyle şu sıralar 81,08 seviyesinde ve bu seyir ile bir önceki zirveyi (2016 yılı ikinci yarıyıl) geçmiş bulunmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK