Ana sayfa Makaleler Freelancer Nasıl Olunur ?

Freelancer Nasıl Olunur ?

1841
0
PAYLAŞ

Kendinizi bir yere ait hissedemiyor musunuz ? Çalışma ortamınızın ofis olmasından bunaldınız ve kendinizin belirlediği saatte/ortamda çalışmak mı istiyorsunuz ? Çözümü çok kolay. Yapmanız gereken dışarıdan iş bulmak yani freelancer olmak. Peki nasıl freelancer olunur ? Bu anlatıma başlamadan önce özellikle belirtmek istediğimiz bir şey var ki; freelancer olmanız demek daha az çalışacağınız anlamına gelmiyor. Yalnızca belli kalıplar içerisinde çalışmayacağınız anlamına geliyor. Freelancer’lık özellikle home ofis çalışmak, kendi düzeninde rahat edenler için oldukça cazip. Açık konuşmak gerekirse freelancer olmak düşünüldüğü gibi kolay değil. Öncelikle hangi sektörde ilerlemek istiyorsanız, orada tanınır olmanız gerekiyor. Sonuçta siz, işverenle ile belki de sadece internet üzerinden iletişim kuruyor olacaksınız ve en önemlisi o işi çalışanları yerine size vermelerini sağlayacaksınız. Bunun için güven vermeniz ve güven almanız ilk husus.

 

Freelancer Gereklilikleri

Şirket Kurup Vergi Ödemelisiniz ?

Biliyorsunuz ki, Türkiye’de para kazanan herkes belli bir miktar vergi ödeme zorunluluğu var. Gelirinize göre ödeyeceğiniz freelancer işinizde siz artık kendinizin kurumsalı oldunuz. Freelancer şirketiniz nedeniyle vergi ödemeniz gerekiyor. Serbest çalışan olarak gelir-giderlerinizi ve muhasebe kayıtlarınızı iyi tutmanız şart. Çünkü iş yaptığınız zaman fatura keseceksiniz.

Başarılı Bir Freelancer Olmak İçin Ne Yapılmalı ?

Her işte olduğu gibi bu işte de başarılı olmak şart. Unutmayın, siz ne kadar başarılı olursanız o kadar daha fazla iş yapma fırsatını elde edersiniz. İlk yapmanız gereken şey, hangi işe ilerleyeceğinizi belirlemek. İşin yeniliklerini takip etmek, firmalarla iletişimde olmak, rakipleri incelemek önemli. Bu işi istediğiniz belli edecek kadar sarılmanız gerekiyor.

Kimliğiniz Olmalı

Kurumsaldan kaçtınız ve freelancer olmaya sığındınız tamam 🙂 Ama yağmurdan kaçarken doluya tutulmamanız için ve iş alabilmeniz için tanınır olmanız şart. Kurumsallığı sadece 09:00-18:00 çalışan olarak düşünmeyin. Kurumsal olmak demek aynı zamanda kimlik demek. Kartvizitiniz, sizi tanıtan bir siteniz ve güvenirliliğinizi kanıtlamanız için referanslarınız olmalı. Kendi kurduğunuz şirketin iyi bir profili olması gerekiyor. İyi bir kimlik ve planınızla aranan bir freelancer olabilirsiniz.

Çalışma Ortamı Kurun

Zamanı ve çalışma ortamınızı siz belirleyeceksiniz evet ama bu ortamda düzen otutturmanız şart. Ne kadar dışarıdan çalışıyor olsanız da siz artık bir iş yapıyorsunuz. Bunun için evinizde kuracağınız bir çalışma ortamı şart. Kendinize alan yaratın ve orada çalışmaya başlayın. Eğer elinizde bir aylık bir iş varsa bunu güzel planlayarak hem de karşı tarafın güvenini kırmayarak freelancer olarak çalışabilirsiniz. Bunun yanı sıra evde çalışıyor olmanız geç uyanacağınız anlamına gelmiyor. Kurumsal da olduğu gibi her gün alarmınızı kurmalı, her gün kendinize paydos saati vermelisiniz. Unutmayın tek fark çalışma ortamınız değişiyor.

Sözleşme Yapın

Siz freelancer olarak çalıştığınız için öncelikle karşılıklı güvensizliği ortadan kaldırmanız gerekiyor. İşveren size verdiği işin yapıp yapamayacağınıza bakacak siz çalışan da işverenin verdiği sözleri tutup tutmayacağına bakacaksınız. Evet freelance işlerin böyle bir zorluğu var. Kimi zaman da size verilen sözler yerine getirilmeyecek ama unutmayın siz sözlü değil yazılı teminat alıyorsunuz. Belki sadece internet üzerinden iletişim kurdunuz ama bu bile bir kanıt. O yüzden freelance iş yapmaktan korkmayın.

Analiz Yapın

Analiz yapmak çok önemli. Türkiye ve dünya piyasalarını inceleyerek kendinize bir yol haritası çizmeniz gerekiyor. İnsanlar nasıl yapıyor, ben bu işe nasıl başlamalıyım sorularına yanıt vermeniz gerekiyor. Siz freelancer olarak kendi şirketinizin ismini aldınız. Sizin işverenler tarafından belirlenen bir kimliğiniz var var. Bunun için doğru analiz yapmak sizi bir adım öne çıkaracak.

Freelancer İş Akışı Nasıl Olmalı ?

Freelancer iş akışında sanal platform üzerinden işveren ile çalışan arasında teklifler sunulur. Proje ilanını gönderen işveren freelancer ile bir anlaşma sağlar. Bu anlaşma sonrasında müşterinin de onayıyla freelancer projenin üzerinde çalışır ve iş tamamlanmış olur.

Kenara Para Ayırmak Şart

Freelance iş aynı zamanda düzensiz iş de demek. Yani elinizde her zaman iş olmayabilir. Belki bir ay belki de 6 ay boyunca freelance iş bulamayabilirsiniz. Bunun için kenara para koymanız şart. Kazandığınız paradan ne kadar biriktirirseniz, o kadar kara geçmiş olursunuz.

BİR CEVAP BIRAK