Biliyorsunuz ki günümüz piyasasında neredeyse 1500’ün üzerinde aktif dijital para birimi var. Bu 1500 dijital para biriminin tamamının hayatta kalamayacağı aşikar. Analist ve uzmanlara göre, gelecekte yalnızca birkaç dijital para birimi hayatta kalabilecek. IOTA da bu dijital para birimlerinden biri olarak gündemde. Peki neden? Zaman geçtikçe ve teknolojik ilerleme, Endüstri 4.0’ü yönlendiren hızlı bir evrim dalgası haline geldikçe teknolojik kavramlar somut fikirlere, şirketlere ve çalışma projelerine dönüşüyor. Yakın gelecekte hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olacak en umut verici konseptlerden biri Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) ya da diğer bir deyişle IoT’dir.
Detaya inmeden önce Nesnelerin İnterneti kavramına bir açıklık getirelim. Nesnelerin İnterneti, aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip diğer cihazarla iletişim halinde olması anlamını taşıyor. Örneğin bileğinizdeki saatinizin aynı zamanda telefonunuza bağlı olması bir Nesnelerin İnterneti örneğidir. IoT alanı içerisinde en umut vaat eden projelerden biri de IOTA.
Elbette IOTA tek IoT odaklı dağıtık defter teknolojisi platformu değil ama modern toplumları bütünüyle otonom “akıllı şehirler” haline dönüştürmek için tüm dünyada şirketler ve hükümetler düzeyinde anlaşmalar yapan tek platformdur. Bunun yanında IOTA; dağıtık defter teknolojisini, parasal sistemleri ve IoT’yi kombine ederek kendi başına bir kategori oluşturmuştur. Ayrıca bir konsept olarak Nesnelerin İnterneti, hükümetler ve mega şirketler tarafından açıkça ele alınmış ve kullanılıyor.
IBM, süper bilgisayar ünitesi Watson ile senkronize edilmiş kendi IoT ağına sahip, Google IoT’deki pozisyonunu yükseltmek için Xively’yi satın aldı, Microsoft Azure bulut hizmetleri ile müşterileri için iyi bir IoT ortamı yaratmaya çalışıyor, BOSCH ve Volkswagen gibi şirketler de IoT konusunda sınırları zorluyor. Bu arada her iki şirket de IOTA’ya dahil olmuş durumda. BOSCH, yüklü miktarda IOTA satın aldı, Volkswagen’in teknoloji direktörü ise IOTA Vakfı’na katıldı. IoT, gelecekte günümüzdeki internet kadar yaygın olacak ve bunu destekleyen platformlar endüstri 4.0 ile birlikte kazananlar olacak. Kısacası IOTA, IoT’yi destekleyen tek platform değil fakat en büyüklerinden ve en aktif olanlarından biri.