Ana sayfa Kredi Konut Kredisi Konut Kredisi İçin İstenen Evrak ve Belgeler

Konut Kredisi İçin İstenen Evrak ve Belgeler

1368
0
PAYLAŞ

Konut kredisi çekmek için müracat ettiğiniz zaman kredinin tarafınıza tahsis edilmesi sürecinde sizden bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeleri eksiksiz olarak temin etmeniz gerekmektedir. Kredi ön başvurusu onaylandığı taktirde istenen belgeler tamamı ile temin edilmezse o kredi, talep edene tahsis edilmez. Bankalar, kredi için mutlaka başvuru şartlarının ve kredi almanın gerekliliklerini yerine getirmenizi ister. Bu durumda konut kredisi için istenen belgeler bankaya verilmek üzere hazır edilmelidir. Peki hangi evrak ve belgeler sizden istenecektir? Ev için talepte bulunduğunuz konut kredisi ne kadar sürede çıkar? Ekspertiz raporunda belirtilecek tutar, ev için talep edilen miktarı karşılar mı? İşte yanıtlar.

BANKA TARAFINDAN KONUT KREDİSİ İÇİN İSTENEN BELGELER!

Konut/Ev kredisi için başvuru yaptığınızda ilk etapta kredi notunuz incelenir. Kredi notunuzun uygun bulunması halinde ön başvuru kabul edilir ve sizden kredi çekebilmeniz için bazı belgeler istenir. Bu belgeler bankadan bankaya farklılık gösteren belgeler değildir. Her banka, kredi verirken neredeyse ortak diyebileceğimiz aynı belgeleri ister. İstenen belgelerdeki amaç ise, kişinin çekilen krediyi geri ödeyebilecek gücünün olduğunu gösteren detaylardır. Bu kapsamda bankaların istedikleri belgeler şu şekilde sıralanmıştır.

-Nüfus cüzdanı (Sürücü belgesi veya Pasaport alternatif olabilmektedir.)
-Gelir belgesi/Maaş bordrosu
-Serbest meslek icra edenler, bağlı bulundukları kuruluştaki üyelik belgesi veya fotokopisi
-Krediye konu olan evin tapu fotokopisi
-Tapu sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
-Ortaklı şirket sahipleri için, ortaklığı gösteren belge ve ticari sicil gazetesinin fotokopisi

KONUT KREDİSİ İLE EV ALMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Aklınızda konut kredisi çekmek ve bu şekilde ev sahibi olmak var fakat prosedürler nelerdir, bu süreç nasıl gerçekleşiyor ve nereden başlamalıyım sorusuna yanıt arıyorsanız başlayalım.

İlk etap satın almak istediğiniz evi bulmak. Evi bulduktan sonra krediye uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir. Eğer krediye uygun bir ev değilse o ev için kredi çekmek mümkün değil. Peki evin krediye uygun olup olmadığını nasıl anlarım diyorsanız; evin hisse tapulu olması bunun bir göstergesidir. Müstakil bir ev ya da villa ise arsa tapusunun olması önemlidir. Ayrıca inşaatı süren evler için kredi alınmak isteniyorsa inşaatın %80 oranında tamamlanmış olması gerekmektedir. Bazı firmalar, bu süreçte bankalar ile anlaşma yaptığı için inşaat başlamadan bile projeye dahil olmak için kredi çekilebiliyor. Eğer o ev üzerinde ipotek varsa veya hisse belirtilmemişse o evin krediye uygun olmadığını söylemek mümkün.

Ev bulduk ve krediye uygun. Bu durumda yukarıda belirtmiş olduğumuz konut kredisi başvuru belgeleri ile bankaya müracatınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bankaya gittiğinizde konut kredisi için size bir form verilecektir. Formu doldurmanız istenir. Ardından hazır ettiğiniz belgeler ile birlikte form bir dosyaya konularak ilgili birime yönlendirilmesi sağlanır. İlgili birim ise sizin satın almak istediğiniz eve ekspertiz gönderir. Ekspertiz evi detaylı şekilde inceleyerek bir rapor hazırlar. Raporda ev için bir fiyat belirler. Ekspertiz eve baktığında fiyatı neye göre belirliyor diye düşünüyorsanız Konut Değeri Hesaplama sayfasına bakarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kısacası evin konumundan tutun, kaç metrekare olduğuna, apartmanda asansör olup olmadığından binanın yenilik durumuna kadar bir çok detay raporda belirtiliyor.

Ekspertiz raporu bankaya iletildikten sonra banka ise kredi talebinde bulunan müşterisi için kredi verip veremeyeceğini analiz eder. Burada kredi notu ve kişinin geliri ön planda incelenerek kredi talebinde bulunan kişiye yanıt iletilir. Onay çıkması halinde evin değerinin %75’ine kadar kredi kullanma imkanı tanınır. Bu oran, yasal olan orandır. Bankalar oluşturdukları çözüm ile peşinatsız ev kredisi imkanı da tanıyabilmektedir. Eğer peşinat ödemeden evin değerinin tamamını bankadan kredi çekmek istiyorsanız Evin Tamamına Kredi sayfasına göz atınız.

Onay halinde banka ödenecek kredi miktarını aynı gün içerisinde tahsis etmektedir. Eğer çekilecek miktar yüksekse ve o gün talep edilen banka şubesinde o kadar miktar bulunmuyorsa ödenecek kredi tutarı bir sonraki güne sarkabilir.

KREDİ DOSYA MASRAFI VE EKSPERTİZ ÜCRETİ

Kredi çekerken sizin tarafınızdan ödenmesi gereken masraflar da vardır. Bu masraflar genellikle çekilecek kredi içerisine eklenir. Bu masraflar dosya masrafı ve ekspertiz ücretidir. Konut kredisi dosyanız açıldığında ve ekspertiz evinizi ziyaret ettiğinde ödenecek miktar ortalama 1500 liraya tekabül etmektedir. Eğer kredi talebinde bulunduğunuz ve ekspertiz gönderilmesini istediğiniz evi almaktan vazgeçerseniz bu tutar içerisinden bazı masraflar düşer ve ortalama yarısı kadar ücret ödemiş olursunuz. Eğer birden fazla ev için ekspertiz raporu isterseniz her rapor ve dosya sizin için bir maliyet oluşturur.

BİR CEVAP BIRAK