Son yıllarda artan kredi talepleri doğrultusunda neredeyse borçsuz yaşam süren insan sayısı azaldı. Kredi kullanımı kimileri için çeşitli edinimler sebebiyle olurken, kimileri için ise borç ödeme yöntemi olarak kullanılıyor. Peki kredi çekerken kendinize bazı sorular sormanız gerektiğini biliyor muydunuz? Eğer ilk defa kredi çekecekseniz bazı bilgi edinimleri yapmanız gerekmektedir. Hem bilgi edinme amaçlı hem de kullanılan krediden maksimum faydayı elde etmeniz adına çıkarım yapmanız gerekmektedir. Nasıl mı? Yanlış kullanılan krediler zaman içerisinde sizde pişmanlık duygusu oluşturabilir. Veya maddi açıdan refaha kavuşmak için çekeceğiniz kredi sizi daha fazla maddi problemlere sürükleyebilir. Bu tür durumlar yaşamamanız için kulak vermenizi tavsiye ederiz.
KREDİ ÇEKMEDEN ÖNCE KENDİNİZE SORUN!
1- Ne Kadar Kredi İhtiyacım Var?
İlk olarak ne kadar krediye ihtiyacınız olduğunu tespit edin. Gerçek ihtiyacınız 10 bin lira ise 10 bin liralık kredi için araştırmanızı yapın. Araştırmalara göre kredi kullanmaya karar veren çok sayıda banka müşterisi, kredi kararı aldıktan sonra ihtiyacından biraz daha kredi çekme üzerine meyil göstermektedir. Bu da kredi şartlarını değiştiren önemli bir unsur. Örneğin 10 Bin liralık ihtiyacı olan kişiler 15 bin lira çekeyim 5 bin lira beni daha da rahatlatır şeklinde düşünceye geçiş yapabilmekte. Böyle bir durumda ödemeleriniz ve toplam geri ödenecek miktar artacağı için olumsuz etkilenirsiniz. O sebeple kredi kullanımında gerçek ihtiyacınız kadar kullanmaya özen gösterin.
2- Aylık Ne Kadar Ödeme Yapabilirim?
Ciddi problemlerden biri de aylık ödeme planına uygun olmayan kredi kullanımları. Bankalar genellikle kredi vereceği kişilerin ödeyeceği miktarlarda tutar belirler fakat kişilerin iç muhasebesini yapamadığı için bu planlama çok gerçekçi olmayabilir. Haliyle bankalar müşterilerine vereceği en üst limitlere kadar kredi kullanımı sağlayabilir. Bu durum neticesinde müşteriler ödeyemeyecekleri miktarlarda kredi çekebilirler. Bu tip durumlarda aylık ödemeler aksar ya da düşük miktarlarda ödemeler yapıldığı görülür. Böyle durumlar kredi notunuzu da olumsuz etkiler. Maddi açıdan sizi zorlayacak krediler kullanmak yerine aylık ödeyebileceğiniz miktarı hesaplayarak kredi talebinde bulunmanızı tavsiye ederiz. Örneğin aylık 400 lira kredi ödemesine ayırabilirim diyorsanız planlamanızı ona göre yapın.
3- Vade Sayısına Doğru Karar Verin!
Vade sayısının çok şeyi etkilediğini bilmeniz gerekir. Vade sayısı artarsa geri ödenecek toplam faiz tutarı da artar. Aylık ödemeleriniz daha düşük rakamlarda olur fakat bitmek bilmeyen taksitler ilerleyen dönemlerde sizi bunaltabilir. Bu sebeple çok uzun vadeli krediler kullanmak yerine ödeyebileceğiniz maddi gücünüz varsa daha kısa vadeli krediler kullanmanız tavsiye edilir. Tabi maddi durum buna el vermiyorsa risk almanıza gerek yoktur.
4- Çekeceğim Krediyi Ödeyememe Durumum Var mı?
Krediyi kullandığınız zaman bir yük altına girmiş oluyorsunuz. Zaman içerisinde krediyi ödeyememe durumunuz olur mu bunu iyi etüd edin. Örneğin işten ayrılma ve gelirinizin bir anda sıfıra inme durumu söz konusuysa yada böyle bir ihtimal varsa kredi çekerken tekrar düşünmeniz gerekebilir. Zira krediler ödenmediği zaman kredi notunun olumsuz etkilenmesini yanı sıra çeşitli hukuki problemler ile karşılaşmanız mümkün. Kredi ödenmemesi halinde bazı yaptırımlarla karşılaşırsınız.
5- Yeterli Araştırmayı Yaptınız mı?
Kredi kullanımı konusunda kesin karar aldıysanız iyi bir araştırma yapmalısınız. Araştırmanızda banka faiz oranlarının yanı sıra kullanılacak olan kredi için dosya masrafının alınıp alınmadığı da önemlidir. Her bankanın oranlarına tek tek bakmanız ve dosya masrafının ne kadar ücret olduğunu öğrenin. Son olarak sizin için en cazip banka hangisi ise o yönde tercihinizi kullanarak kredi talebinde bulunun.