Ana sayfa Kredi Kredi İçin Teminat Şart mı?

Kredi İçin Teminat Şart mı?

1513
0
PAYLAŞ

Kredi kullanımlarında bankaların politikaları gereği kendilerini garanti altına alması adına istedikleri ana şart, teminattır. Bu durumda kredi için teminat şart mı? sorusu ortaya çıkmaktadır. Bankalar farklı değerleri teminat olarak değerlendirebilir. Fakat ilk etapta bankaların istediği ana teminat, maaş bordrosudur. Yani, çalışan kişinin belgelenebilir maaş belgesi. Bir çok banka, kredi kullanımında öncelikli olarak maaş bordrosu ister. Aynı zamanda çoğu banka maaş bordrosunu yeterli bulmaktadır. Fakat kredi notunun kritik seviyede olması yada çekilmek istenen kredi miktarının maaş tarafından karşılanmasının zor olması, farklı teminatlar istenmesinin ana sebebi olarak yorumlanabilir. Tüm bu teminatlar, bankanın geri ödeme alamayacağı ihtimali düşünülerek istenmektedir. Peki kredi teminatları nelerdir? Hangi değerler kredi teminatı olarak değerlendirilir?

KREDİ İÇİN TEMİNAT ŞART MI?

Teminat, kesinlikle bankalar tarafından ön şart olarak koşulmaktadır. Teminatsız kredi günümüzde bankaların pek tercih etmediği yöntemdir. Tabi istisnaları saymazsak. İstisnalar ise öğrenim gören öğrenciler için sunulan eğitim kredisi, girişimci kadınlara sunulan ayrıcalıklar ve çalışmayan ev hanımlarına özel kredi türleri şeklinde detaylandırabiliriz. Kendini kanıtlamış önemli marka ve firmaların da yine teminatsız şekilde kredi alması mümkün. Bahsettiğimiz bu istisna durumlar hakkında daha detaylı bilgi edinmek için sitemizde arama yapabilirsiniz. Eğer istisna durumlar içerisinde değilseniz banka sizden kredi kullanımı için mutlak bir teminat ister. Çalışmıyorsanız, belgelenebilir bir geliriniz yoksa, herhangi bir gayrimenkul geliri ya da farklı gelirler elde etmiyorsanız bankalar güvence elde edemeyeceği için kredi başvurularına olumlu yanıt vermezler. Peki neler teminat olarak değerlendirilebilir?

KREDİ İÇİN TEMİNAT GÖSTERİLEBİLECEK DEĞERLER

İhtiyaç kredisi, konut kredisi veya taşıt kredisi kullanmak, bankaya bir teminat sunmanız karşılığında gerçekleşir. Neler teminat olarak gösterilebilir? İlk aklınıza gelecek değer, maaş bordronuz olmalı. Maaş, bir teminattır. Sadece çalıştığınız yerden aldığınız ödeme olarak düşünmeyin. Örneğin bir gayrimenkul değeriniz var ve oradan gelir elde ediyorsunuz. Örneğin tapusu size ait bir daireniz var. Bu daireden gelir elde ediyorsunuz. BU kira geliri sizin için bir teminat olarak gösterilebilir. Banka, kira teminatı olarak evin tapusunu veya kira kontratını görmek isteyebilir. Bu şekilde gayrimenkuller teminat olarak gösterilebilir.

Kredi teminatında aile toplam geliri de önemlidir. Örneğin evlilik yaptınız ve eşinizin de bir geliri bulunuyor. Bu durumda kendi maaşınıza verilebilecek kredi tutarını daha yukarı çekebilirsiniz. Örneğin Aylık geliriniz 1500 TL ise banka size aylık en fazla 1000 TL ödeme yapacağınız şekilde bir kredi limiti belirlediyse, eşinizin de maaş bordrosunu göstererek bu limiti yükseltebilirsiniz. Bu da yüksek miktarlı kredi kullanımı için bir nevi teminattır.

Şahsınıza ait, arsa, ev, dükkan, araç, alacak senetleri gibi değerler de yine banka tarafından teminat olarak görülür. Tabi bu değerleri teminat göstermeniz, sahibi olduğunuz bu değerlerin ipoteklenmesine sebep olacaktır. Yani ipotekli kredi olarak krediyi kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Son olarak banka mevduat hesabınızda bulunan nakit değerler veya yatırımlarınız da teminat olarak kabul edilebilir. Tabi yatırımın size ait olduğunu kanıtlayacak döküman sunulduğu taktirde.

Bankalar teminatları tüm kredi türleri için eşit şartlarda istese de, çekilecek kredi miktarı ve kullanılacak kredi türünün de önemi bulunmaktadır. Bazı bankalar, kendi müşterilerine sınırlı miktarda teminatsız ihtiyaç kredisi imkanı sunmaktadır. Teminatsız taşıt kredisi için ise bazı otomobil markalarının bazı bankalar ile yapmış olduğu özel sözleşmeler bu işlemi kolaylaştırıyor.

BİR CEVAP BIRAK