İkamet edilen yerden başka bir ülkeye gitmek zaten oldukça zorlu bir süreç. Birde bu sürece elle tutulur düzgün bir kimlik olmadan ve mülteci olarak girince banka hesaplarıyla uğraşmak son derece zor olabilir. Hatta bazı bankaların bu tarz durumlarda hesap açmadığı bile oluyor. Yeni bir ülkeye gitmek zorunda kalmış milyonlarca mültecinin banka gibi kurumlarla baya uğraşmaları gerekebiliyor.
Bu sorunun çözümü belkide Blockchain teknolojisidir. Son dönemlerde bazı organizasyonlar insanlık namına yardımda bulunmak için Blockchain teknolojisinden faydalanıyorlar. Fintech startup’ı OmiseGO (OMG) ve Ethereum‘un kurucusu olan Vitalik Buterin de bağış yapmak için blockchain teknolojisini kullandılar. OmiseGO ekibi ve Vitalik Buterin, banka aktarmasıyla uğraşmamak için Blockchain teknolojisini kullanarak ve mültecilere yardım amacıyla kurulmuş GiveDirectly adlı hayır kurumuna 1 milyon dolar değerinde bağışta bulundular. OmiseGO’yu bünyesinde barındıran Omise I şirketi, bu durum hakkında şu şekilde bir paylaşımda bulundu: “OmiseGo, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin tarafından yapılan cömert katkıyla birlikte, aşırı fakirlik içinde yaşayan mültecilere 1 milyon dolar değerinde OMG token’ı bağışlamıştır. Paranın aktarımı GiveDirectly tarafından yapılacaktır.”
Reel zamanlı olarak kripto para akışını sağlayan ve Ethereum’a dayanan OmiseGO, 1 milyon dolar değerindeki bağışı doğrudan ihtiyacı olan kişilere değil, GiveDirectly adlı kuruma iletti. Bazı hayır kurumları aldıkları maddi bağışları direkt olarak ihtiyaç halindekilere aktarmıyorlar. Bunun yerine yapılan bağış erzak, battaniye gibi çeşitli ihtiyaçları almak için kullanılıyor ve alınan ürünler ihtiyaç halindekilere gönderiliyor. GiveDirectly ise yapılan bağışların nasıl harcanacağını kendisi belirlemiyor. Kurum, yapılan 1 milyon dolar değerindeki bağışı doğrudan ihtiyaç halindekilere aktaracak. Yapılan planlamalar dahilinde Uganda’da yaşayan 12 binden fazla kişiye 1,000 dolar değerinde yardımda bulunulacak. Aktarma işleminin mobil ödeme yoluyla gerçekleşmesi bekleniyor. Blockchain teknolojisi sayesinde de insanlar, aldıkları bu desteğe istedikleri an istedikleri yerde ulaşabilecekler. Mültecilere yardım etmek için Blockchain teknolojisini kullanmanın en güzel yanı da zaten bu.
Dünya genelinde toplam aşağı yukarı 65 milyon mülteci olduğu tahmin ediliyor ve bu insanların çoğu, resmi belge konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Haliyle bulundukları ülkelerin finans sistemine dahil olurken de sıkıntı yaşıyorlar. Blockchain teknolojisi ile yapılan bağışlarda ise mültecilerin bu gibi şeyleri dert etmelerine gerek kalmıyor. Omise I tarafından yayınlanan gönderide şöyle bir kısım da geçiyor:“OMG’nin getirmeye çalıştırdığı ‘bankasızlık’ devrinin özellikle de mültecilere yarar sağlamasını istiyoruz.”