Tarım işletmeleri veya çiftçilerin traktör alımı için bankalar kredi sağlamaktadır. Bankalar hem sıfır traktörler için hem de ikinci el traktörler için kredi verebilmektedir. En fazla 5 yaşında olmak şartı ile alınabilen traktör kredisi, tüzel ve gerçek kişiler tarafından kullanılabilir. Bankaların sunmuş olduğu traktör kredileri değişken faizli ya da sabit faizli olabilmektedir. Bankadan bankaya göre değişiklik gösteren traktör kredisi faiz oranları kadar traktör kredisi alabilmek için gerekli şartlar da çiftçiler tarafından en fazla merak edilen konu.
Traktör Kredisi Nasıl Alınır?
Traktör kredisi kullanmak isteyen gerçek ya da tüzel kişiler için çok sayıda banka bu krediyi sağlıyor. Ziraat bankası, tüm bankalar arasında öne çıkan banka konumunda olmasına rağmen Denizbank, Şekerbank, Yapı Kredi Bankası, Finansbank, TEB gibi bankalar da yine traktör kredisi sağlamaktadır. Traktör kredisi kullanan çiftçiler ödemelerini çok fazla çeşitli vadelerde ödeyebiliyor. Bankalar, çiftçinin hasat zamanını da dikkate alarak ona göre ödeme yöntemi sunuyor. 1, 3, 6, 9, 12 ayda bir ödeme yapacak şekilde ödeme yapılabiliyor. Yani traktör kredisi çektiğiniz zaman yılda bir kez ödeme yapacak şekilde kredi kullanılabilmektedir.
Şekerbank Traktör Kredisi
Esnek ödeme imkanı, sıfır ve ikinci el traktör için kullanılabilir. Sıfır satın alınan traktör fiyatının %75’ine kadar olan miktar 60 aya kadar vade yapılabiliyor. İkinci el en fazla 5 yaşına kadar alınan traktörlerde ise alım satım bedeli toplamının %60’ına kadar 60 ay vade imkanı sunuluyor.
Ziraat Bankası Traktör Kredisi
Sıfır traktör için kullanılacak krediler için 3,6 ve 12 ayda sadece bir ödeme yapma imkanı sunuluyor. Banka toplam alım bedelinin %75’ine kadar kredi imkanı sağlıyor. Sabit faizli veya değişken faizli seçenekleri ile kredi kullanılabiliyor. İkinci el traktör kredisinde ise en fazla 5 yaşa kadar kabul ediliyor. Toplam kasko bedelinin %75’lik dilimi kadar kredi kullanılıyor. 3,6 ve 12 ayda bir ödeme imkanı sağlanıyor.
TEB Traktör Kredisi
Traktör kredisi için TEB’e başvuru yapanlar 60 Aya kadar vade imkanı ile kredi kullanabiliyor. Geri ödemeler 1/3/6/12 Ayda sadece bir kez olmak şartı ile esnek olarak yapılabiliyor. TEB ayrıca uygun faiz koşulları vaad ediyor.
QNB Finansbank Traktör Kredisi
Finansbank ikinci el ve sıfır traktör için kredi sağlayan bankalardan bir diğeri konumunda. Kredi kullanımında proforma fatura değerinin %75’lik dilimi kadar kredi veriliyor. Bu rakam ikinci el traktörlerde ise %60’a düşüyor. Vade uzunluğu ise 6 yıl. Yani 72 ay vade ile traktör kredisi imkanı tanınıyor. İkinci el için ise vade sayısı en fazla 48 ay. Ödemeler ise 1/3/6/12 Ay şeklinde.
Yapı Kredi Bankası Traktör Kredisi
Yapı kredi bankası en uzun vade ile traktör kredisi veren bankalardan biri. 7 Yıl vade imkanı sunan Yapı Kredi Bankası, çiftçi için en uygun zaman diliminde geri ödeme talep ediyor. 1/3/6/12 Ayda bir kez ödeme yapılacak şekilde kredi kullanımına izin veriliyor.
TRAKTÖR KREDİSİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Traktör kredisi talebinde bulunmak için bankaya müracat etmeden önce aşağıdaki belgelerin hazır olduğundan emin olun. Banka sizden aşağıdaki belgeleri talep edecektir. Bankalar, kredi kullanımında aşağıdaki yazılı olan evraklar dışında farklı isteklerde bulunma hakkına sahiptir.
-Nüfus Cüzdan fotokopisi
-İkametgah senedi
-Proforma ve Fatura
-Çiftçilik Belgesi,
-Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi (ÇKS belgesi)
TRAKTÖR KREDİSİ HESAPLAMA
Traktör kredisi kullanırken nasıl hesap edildiğini merak ediyorsanız, bankaların belirlemiş olduğu traktör kredisi faiz oranları üzerinden gerçekleştiğini bilmeniz gerekir. Örneğin Ziraat bankası, traktör kredilerinde yıllık %6 oranında bir faiz yansıtmaktadır. Aylık bazda ise %5 oranında bir faiz alınır. 50 Bin liralık bir traktör kredisi kullanmak istediğiniz zaman aylık faiz miktarı %0.50 oranında olurken, toplam geri ödemesi ise 55.800 lirayi bulmaktadır. Faiz oranı bankalar arası değişiklik göstereceği gibi, örnek hesaplama ise Ziraat Bankasının güncel traktör kredisi faiz oranı üzerinden yapılmıştır.